Spania er kjent for så mange ting; vakre strender, kule festivaler, for ikke å glemme noe av den beste maten i verden.
Den spanske menyen er både omfattende og variert, og du er garantert å finne noe akkurat dine smaksløker setter pris på. Fra Michelin-restauranter til hjemmelagde retter tilberedt gjennom flere generasjoner; spanjolene vet å spise godt. Så bli med på Skyscanners mat-guide hvor vi tipser deg om hva du bør smake på og hvor du kan nyte de ulike matrettene.
1. Dronningen av tradisjonell spansk mat: Tortilla de Patatas
Historien skal ha det til at den første nedskrevne oppskriften på denne enkle og mettende spanske omeletten dateres til 1817 og Navarra-regionen. Men man har funnet bevis på omelettens eksistens helt tilbake i 1519. Uansett hvor gammel oppskriften måtte være, dette er en rett spanjolene elsker, og det finnes omtrent like mange variasjoner som det finnes spanske byer. Vi anbefaler to klassiske steder som serverer deilig Tortilla de Patatas: La Casa de las Tortillas (Zaragoza Street, 23, Guadalajara) og Panela (Square María Pita, 12, A Coruña).
2. Andalucias avkjølende rett: Gazpacho
Du kommer deg ikke gjennom en spansk sommer, og de temperaturene det medfører, uten litt hjelp fra en avkjølende gazpacho, en slags kald grønnsaksuppe. I Andalucia, gazpachos uoffisielle fødested, finnes det også en annen suppe som likner gazpacho, og som er like forfriskende, men noe tykkere i konsistensen. Hvis du ønsker å smake en skikkelig god gazpacho, bør du besøke Doña Elvira eller Bodeguita Casablanca – begge restaurantene ligger i Sevilla.
3. Valencia: Hyllet for sin Paella
Ordet paella ble opprinnelig brukt for å beskrive stekepannen som brukes når en tilbereder berømte spanske ris-retten. Tradisjonelt var paella en tilfeldig kombinasjon av ulike ingredienser som lokale bønder hadde for hånden: kylling, kanin og lokalproduserte grønnsaker. Gjennom årene har oppskriften utviklet seg, og i dag er det vanlig å bruke sjømat også, og derfor bør den helst nytes ved sjøkanten, hvor du får den ferskeste varianten. Prøv La Pepica i Valenica.
4. Calamares en su tinta
Det ser kanskje ikke ut som den mest appetittvekkende retten – med hvite gummiringer som flyter i et hav av svart blekksprut-blekk – men en munnfull er nok til å dytte til side enhver skeptisk tanke. Har du lyst til å prøve å prøve deg på retten i eget kjøkken, er det verdt å vite at det tar ca. 1 ½ time å forberede. Hemmeligheten ligger visstnok i blekket; du bør helst bruke ekte blekksprutblekk, da dette gir det beste resultatet og den beste smake, men kunstig blekk kan blandes inn etterpå for å få en ennå mørkere farge. I tillegg til sjømat, inneholder retten løk, hvitløk, persille, cayenne-pepper og litt vin. For den mest autentiske Calamares en su tinta-opplevelsen, bør du spise på Koistha i Pamplona.
5. Smak Chicharro al chacolí i Baskerland
Når du tenker på spanske viner, så er det fort gjort å kun tenke rioja, men har du noen gang hørt om chacolí (eller txakoli), en type hvitvin produsert hovedsakelig i Baskerland. Mange regionale spanske oppskrifter inneholder en glugg av nettopp denne vinen, og en av de mest populære rettene inneholder også makrell eller chicharro. Denne klassiske fiskegryta er laget med tomat, løk, gulrot, purre, hvitløk, olje, og selvfølgelig et glass chacolí. Resultatet er en fryd for smaksløkene, og du får ingen bedre enn på Restaurante RK (Plaza Jose Maria Sert 2, Donostia), hvor de har perfeksjonert den tradisjonelle retten siden 1998.
6. Migas fra Teruel
Du kan ikke besøke Teruel uten å prøve migas. Retten stammer angiveligvis fra hormigos fra 1500-tallet, eller hvetestuing laget av brød, som man sier på godt norsk. Den originale metoden for å lage migas fra Teruel er: Skjær opp litt brød og la det trekke i saltvann en hel dag før du steker det i litt olje og hvitløk. Husk å snu på det ofte slik at ikke brødet setter seg fast i panna. Migas serveres vanligvis med biter av skinke, chorizo og til og med druer. Et av de beste stendene å få tak i migas er La Fondica i Teruel. Men vær klar over at etter en servering av denne retten, blir du så mett at det eneste du orker etterpå er å legge deg nedpå en time.
Les mer: 4 billige flybilletter til Spania
7. Summer som vinter, nyt Escalibada i Catalonia
Noen ganger er det enkleste også det beste, og Escalibada er så absolutt det; lite jobb, mye smak. De viktigste ingrediensene er rød paprika og aubergine. Begge grønnsakene stekes til skinnet er svart avkjøles, før avkjøles, skrelles og deles i skiver. Et lite tips: Ikke vask grønnsakene i kaldt vann, da mister de mye av saften som sørger for den gode saken . Du kan nyte _escalibada på ristet brød smurt med tomat, olje og salt, sammen med ansjos, løk eller tunfisk. _En av de mest tradisjonsrike restaurantene hvor du kan nyte denne retten er Origens i Barcelona.
8. Perfekt på en kald vinterdag: Cocido Madrileño
Hvis du har lyst på skikkelig ”kosemat” er en bolle med cocido madrileño tingen. Det er den perfekte vinter-varmeren, for tro det eller ei, sola skinner ikke alltid i Spania. Retten inneholder blant annet kikerter, blodpudding, en halv kylling, chorizo, saltet grisefot, kjøttkake, kål, løk, grønne bønner, ris, bacon, skinke, oliven olje og hvitløk. Den tar nesten tre timer å lage, men resultatet er en utrolig god lapskaus, som du kan være stolt av når middagsgjestene kommer. Et av de beste stedene å smake Cocido Madrileño er restauranten Casa Carola i Madrid.
9. Noe søtt i Galicia: Tarta de Santiago
Selv om Galicia er kjent for sine sjømat-spesialiteter, husk å spare plass til dessert også, for Galicia er nemlig hjem til en av Spanias mest berømte søtsaker: Tarta de Santiago. Den tradisjonelle desserten er laget av mel, smør, mandler, sukker, egg og sitron. Den har en umiskjennelig nøtteaktig smak, og dens opprinnelse dateres tilbake til 1500-tallet. Bilder av kaken er vanligvis dekorert med melis og med Santiago-korset på midten. Et kakestykke bør nytes sammen med et glass Licor Regueiro, typisk galenisk vin. Kaken holder seg dessuten godt, så du kan fint ta den meg hjem som suvenirer, og dele den med venner og familie. Acesta Tenda ligger i Santiago de Compostela, og er en av butikkene hvor kaken selges.
10. Avslutt matfesten i Castilla med hojuelas
Sist men ikke minst, la oss avslutte denne matorgien med nok en spansk søtsak, spesielt populær i Castilla: hojuelas. Vanligvis nytes den på spesielle dager som Påske, Faste og Allehelgensdag. Mange av de lokale beskriver den spesielle smaken som «miel sobre hojuelas”, som betyr at den er rett og slett fantastisk god. Med andre ord: Drar du dra til til Spania, må du smake på den! Pastelería Frías er et bakeri i Valladolid som selger deiligheten.
Oversatt fra den originale artikkelen av Catherine McGloin.
Her er flere artikler for den matinteresserte:
6 spesielle matfestivaler rundt omkring i verden
12 steder du bør besøke før du begynner på slanker’n
Tre steder å spise og drikke i Auckland
Skyscanner er verdens ledende reisesøkemotor, og hjelper deg å finne billige flybilletter, hoteller og leiebiler.